Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Γίνε εσύ ο ανεξάρτητος εκδότης και σπάσε την ομερτά των ΜΜΕ

Το ThePressProject εδώ και μερικές ημέρες δημοσιεύει τα τμήματα μιας έρευνας που βασίζεται στη διαρροή του ICIJ για τα απόρρητα αρχεία του Λουξεμβούργου. Το σκάνδαλο της φοροαποφυγής είναι τεράστιο και έχει προεκτάσεις που αγγίζουν τον πυρήνα του δημόσιου βίου, της επιχειρηματικότητας και της πολιτικής. Αυτά όμως δεν θα τα ακούσετε σε κανένα καθιερωμένο ΜΜΕ, τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό ή έντυπο. Μήπως ήρθε η ώρα να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας;

Εμείς εδώ στο ThePressProject δεν έχουμε στεναχωρηθεί καθόλου από την επιπλέον επισκεψιμότητα, αλλά πιστεύουμε στο ρητό που είναι αναρτημένο στην κεντρική αίθουσα της ΕΣΗΕΑ: «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης». Θέλουμε η έρευνά μας να φτάσει και σε αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα. Για αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι πρέπει να εκδοθεί ένα έντυπο που θα φτάσει στα περίπτερα. Εσείς που εκτιμάτε την ενημέρωση θα έχετε έτσι τη δυνατότητα να πάρετε και να το δώσετε στους γνωστούς σας που αναγκαστικά ενημερώνονται από τα δελτία ειδήσεων.

Θέλουμε όμως αυτό το έντυπο να το βγάλουμε μαζί. Να γίνετε δηλαδή εσείς οι συν-εκδότες και να πάρετε για πρώτη φορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στα χέρια σας.

Γιατί δεν το κάνει μόνο του το TPP;

Το ThePressProejct τον τελευταίο καιρό έχει πει πολλά… «κακά ονόματα». Έχουμε δημοσιεύσει ρεπορτάζ για τον Μελισσανίδη, τον Μαρινάκη, τον Κοντομηνά, τον Αλαφούζο, τον Λαυρεντιάδη, τον Προβόπουλο, τον Βγενόπουλο, τον Σάλλα, τον Λάτση, τη Eurobank, την Coca Cola, τη Vodafone, την Cosmote, τη Wind κ.λπ. Αυτά τα δημοσιεύματα έχουν ορθώσει ένα τρομακτικό τείχος στις πηγές χρηματοδότησής μας, ακόμα και στις παράλληλες υπηρεσίες πληροφορικής στις οποίες παραδοσιακά στηριζόμαστε. Τον τελευταίο καιρό το TPP δυσκολεύεται ακόμα και στην κάλυψη των βασικών λειτουργικών του αναγκών. Έτσι το κόστος των 4.700€ που απαιτείται για την έκδοση του εντύπου σε τιράζ ικανό να καλύψει όλη την Ελλάδα (17.000 αντίτυπα) είναι εκτός των δυνατοτήτων μας.

Σε κάθε περίπτωση όμως η ερευνητική ομάδα του TPP θα ετοιμάσει το έντυπο και θα το διαθέσει δωρεάν ηλεκτρονικά σε δύο εκδόσεις, μια πλήρη και μια ειδική για όσους θέλουν να το εκτυπώσουν στον προσωπικό τους εκτυπωτή χωρίς να ξοδέψουν όλα τους τα μελάνια.

Τι θα είναι αυτό το έντυπο;

Θα είναι το 1ο «περιοδικό ειδικού σκοπού TMP (TheMagazineProject)» που θα περιλαμβάνει σε 68 έγχρωμες σελίδες το ερευνητικό έργο για τα LUXLEAKS. Σε αυτό θα βρείτε την περιγραφή του σκανδάλου, τα τεκμήρια, το ρεπορτάζ και όλους τους εμπλεκόμενους με τα ονόματά τους. Επιπλέον θα περιέχει προφίλ των ανθρώπων-κλειδιά, γραφήματα που θα παρουσιάζουν τις χρηματορροές και αναλύσεις από ειδικούς στα φορολογικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν.

Γιατί να γίνετε εκδότες;

Για να σπάσετε την ομερτά των ελληνικών ΜΜΕ. Για να βάλετε το όνομά σας ως συν-εκδότης στο πρώτο ιστορικό περιοδικό που θα κυκλοφορήσει από τη βάση. Για να μπορέσουν και οι μεγαλύτεροι να μάθουν αυτά που δεν λένε τα δελτία ειδήσεων και οι εφημερίδες. Γιατί στην τελική μόνο ο ενημερωμένος πολίτης μπορεί να κρίνει και να εκτιμήσει όσα συμβαίνουν γύρω του.

Πώς θα γίνετε συν-εκδότες;

Κάθε ένας που θα κάνει μια δωρεά θα είναι αυτόματα συν-εκδότης του περιοδικού και εφόσον το επιθυμεί θα γραφτεί το όνομά του στην ταυτότητα του ιστορικού αυτού εντύπου. Με τη συνεισφορά σας θα λάβετε φυσικά και δωρεάν τεύχη. Κάθε ποσό που θα καταβληθεί από τους συν-εκδότες μας (επώνυμα ή ανώνυμα) θα μπορεί να ανακληθεί εντός 30 ημερών σε περίπτωση που δεν είναι ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα. Για όλα τα ποσά θα εκδοθούν αποδείξεις είσπραξης.

Πώς θα γίνετε συν-μεγαλοεκδότες;

Σίγουρα δεν είναι όλοι διαπλεκόμενοι ή έλεγχόμενοι. Ανάμεσα στους περίπου 890.000 επισκέπτες του TPP το πρώτο 10ημέρο του Νοεμβρίου θα υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν οικονομική άνεση. Καλλιτέχνες που έχουν κερδίσει από τη δουλειά τους, επιχειρηματίες που αντέχουν στην κρίση και γενικά άνθρωποι που τα καταφέρνουν και διαθέτουν υψηλό αίσθημα ευθύνης. Αυτοί τώρα  έχουν μια μοναδική ευκαιρία να βοηθήσουν -απαραίτητα όμως επώνυμα- για την πρώτη έκδοση που θα χρηματοδοτηθεί από τη βάση. Εσείς που μπορείτε να προσφέρετε μεγαλύτερα ποσά θα είστε οι συν-μεγαλοεκδότες μας.

Πώς θα γίνετε διαφημιζόμενοι;

Αν υπάρχει κάποιος επιχειρηματίας που θέλει να διαφημιστεί σε όλες μας τις σελίδες δεν έχει παρά να διαθέσει το ποσό τον εξόδων, δηλαδή 4.700€. Αν διαθέσει τα μισά χρήματα θα διαφημιστεί στις μισές σελίδες… και γενικά αν υπάρχει κάποιος που θέλει να προβληθεί μέσα από αυτό το ιστορικό έντυπο, τότε θα χαρούμε πολύ να τον γνωρίσουμε - αλλά επαναλαμβάνουμε πως κάθε χρηματοδότηση θα είναι υποχρεωτικά διαφανής και ονομαστική.

Προσοχή:
Επειδή το έντυπο θα χρηματοδοτηθεί από τους συν-εκδότες μας αν υπάρξει προσφορά διαφήμισης θα τεθεί δημόσια και θα πρέπει να εγκρθεί από την πλειοψηφια όσων έχουν συνδράμει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο στόχος μας είναι να συγκεντρωθεί το ποσό γιατί πιστεύουμε ότι η έκδοση αυτού του περιοδικού είναι απαραίτητη. Δεν φοβόμαστε τις διαφημίσεις γιατί όποιος θα θελήσει να προβάλλει την επιχείρησή του σε εδώ θα ξέρει από την αρχή ότι θα μπεί σε ένα αποκαλυπτικό έντυπο που δεν θα φοβηθεί να πει κανένα όνομα και καμία αλήθεια. Υπό αυτό το πρίσμα χρειάζεται ήδη τόλμη για να διαφημιστείς.

Κι αν δεν μαζέψετε τα χρήματα;

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί το ποσό τότε θα εκτυπώσουμε το έντυπο στο τιράζ που αντέχει η τσέπη μας και θα κάνουμε πιο συντηρητική διανομή.

Και αν τα μαζέψετε;

Όταν θα συγκεντρωθούν τα έξοδα της εκτύπωσης του περιοδικού θα ενημερώσουμε αμέσως. Αν υπάρχουν άνθρωποι δηλαδή που θέλουν να συνεχίσουν να συνεισφέρουν προκειμένου να συνδράμουν την συντακτική ομάδα του TPP θα το γνωρίζουν από την αρχή. Αν συγκεντρωθεί ικανό ποσό και έχουμε τη δυνατότητα θα αυξήσουμε τις σελίδες του περιοδικού ή ακόμα μπορεί και να ετοιμάσουμε ένα δεύτερο τεύχος για τους Έλληνες ολιγάρχες (εκεί να δείτε μαζεμένη... σιωπή). Ό,τι και να γίνει όμως θα γίνει με την σύμφωνη γνώμη των συν-εκδοτών μας.

Πότε θα βγει το περιοδικό;

Η δημοσιογραφική έρευνα υπολογίζουμε να είναι ολοκληρωμένη σε περίπου 15 ημέρες. Tότε θα αναρτηθεί και η ηλεκτρονική του έκδοση. Υπολογίστε και το χρόνο εκτύπωσης και διανομής… σε περίπου 22 ημέρες θα είναι στα περίπτερα.

Και πώς θα γιορτάσουμε το 1ο ιστορικό περιοδικό ερευνητικής δημοσιογραφίας με εκδότες τους εαυτούς μας;

Την ημέρα που θα έχουμε ζεστά τα πρώτα περιοδικά από το τυπογραφείο θα κάνουμε ένα πάρτι με καλεσμένους τους συνεκδότες μας για να το γιορτάσουμε. Θα γνωριστούμε και θα πιούμε ένα ποτό στην υγεία της δημοσιογραφίας.

Έλα να το κάνουμε

Αν θέλεις να γίνεις συν-εκδότης μπορείς να προσφέρεις ένα ποσό μέσω του Paypal η με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Αν θέλεις να το όνομά σου στην ταυτότητα του περιοδικού τότε μην ξεχάσεις να το γράψεις στο Description του Paypal ή στις πληροφορίες της κατάθεσης. Αν θες να σου στείλουμε την απόδειξη συμπλήρωσε και τη διεύθυνσή σου.

Περισσότερες πληροφορίες: www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου