Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ;


Το πραγματικό παγκόσμιο χρέος εκτιμάται πλέον στα 200 τρις!!! Σύμφωνα με την έκθεση ΜακΚίνσει.

Αλλά το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι μόνο $70 τρισ. Και η απόλυτη εθνική αξία όλων των παραγώγων, σε όλο τον κόσμο, φέρεται να είναι μεταξύ $600 και $1500 τρισ. Άρα, έχουμε ένα γιγαντιαίο πρόβλημα στον πλανήτη.

Δηλαδή εάν υποθέσουμε ότι η ανθρωπότητα μπορεί να ζήσει χωρίς τροφή νερό καύσιμα κ.λ.π. προκειμένου να ευρεθούν οι πόροι για αποπληρωμή των χρεών, αυτό θα ήταν αδύνατο ακόμη και σε βάθος δεκαετιών. Πώς όμως δημιουργήθηκε αυτό το χρέος; ποιοι είναι αυτοί που είχαν τόσα πολλά χρήματα να δανείσουν και που τα βρήκαν; πώς τα κράτη τους παραχώρησαν το δικαίωμα να δημιουργούν χρήματα από το τίποτα;

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρουν οι ειδικοί, είναι ένα επισφαλές σπίτι, φτιαγμένο από κάρτες, που έχει οικοδομηθεί σε θεμέλια χρέους και μόχλευσης ριψοκίνδυνων παραγώγων.

Ζούμε τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική φούσκα στην ιστορία και δεν θα πάρει πολύ για την ανατροπή του όλου πράγματος. Και, όταν σκάσει, θα είναι η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική καταστροφή στην ιστορία του πλανήτη.


Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σήμερα τόσο αλληλένδετο όσο ποτέ πριν, και μία κρίση σε μία τράπεζα ή σε μία περιοχή του πλανήτη μπορεί να επεκταθεί με ταχύτητα φωτός.

Το συνολικό ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μοχλεύεται με αναλογία 26 προς 1 αυτή τη στιγμή. Μία πτώση στην αξία των περιουσιακών στοιχείων, της τάξης του 4%, εκτιμάται ότι θα εξαφάνιζε οριστικά το μετοχικό κεφάλαιο πολλών από αυτές τις τράπεζες, και από τη στιγμή, που θα ξεκινούσε ο χρηματοοικονομικός πανικός, θα μπορούσαμε να δούμε του χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς να αρχίζουν να καταρρέουν σαν ντόμινο.

ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΒΙΩΣΙΜΟ.

Η σημερινή κρίση των δημοσιονομικών χρεών πρέπει να λυθεί υπέρ των κοινωνιών και όχι για άλλη μια φορά υπέρ των «από πάνω».

Δεν έχει νόημα το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, από τη στιγμή που και τα δύο είναι εμπόρευμα και γεννούν από χρήμα νέο χρήμα. Απεξάρτηση από το χρήμα εμπόρευμα με εκπαίδευση μέσω δημιουργίας τοπικών ψευδονομισμάτων σαν μέσα ανταλλαγών.

Δεν πρέπει να πληρώσουμε τα οικονομικά χρέη, για να μπορέσουμε να εξοφλήσουμε το οικολογικό χρέος προς τις ερχόμενες γενιές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο να διεκδικήσουμε τη συνολική διαγραφή χρεών!

Παγκόσμια «σεισάχθεια» του οικονομικού χρέους.

Στροφή σε αποκεντρωμένες, τοπικοποιημένες, αμεσοδημοκρατικές κοινωνίες με το μικρότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα.

Πρέπει να διεκδικήσουμε τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών-νομικών διευκολύνσεων και διάθεσης μέσων παραγωγής, όπως δημόσιας ή δημοτικής γης ή χώρων και μέσων των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει ή πτωχεύσει- για τη δημιουργία συνεταιρισμών-συνεργατικών κοινωνικής-αλληλέγγυας οικονομίας των αναγκών, ομάδων παραγωγών στην αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση προϊόντων διατροφής και ένδυσης.

Εμπρός λοιπόν για αμεσοδημοκρατικές τοπικές πρωτοβουλίες, με στόχο μια κοινωνία αλληλεγγύης και ισοκατανομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου