Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Αν δεν μπορείτε να κάνετε δημοσιογραφία κάντε στην άκρη

Σήμερα το πρωί η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ βγήκε με πρωτοσέλιδο «86 ονόματα λείπουν από τη λίστα Λαγκάρντ». Πρόκειται για τη διαρροή SWISSLEAKS από τη ICIJ. Το πρόβλημα είναι ότι τα 86 ονόματα λείπουν... και από το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

του Κώστα Εφήμερου

Το SWISSLEAKS πρόκειται για την επεξεργασία των εγγράφων της HSBC που διέρρευσε ο πρώην υπάλληλος της Τράπεζας Εβρέ Φαλτσιάνι το 2008. Τα έγγραφα αυτά επεξεργασμένα από τους φορολογικούς μηχανισμούς ελέγχου της Γαλλίας έγιναν γνωστά στην Ελλάδα ως η Λίστα Λαγκάρντ.
Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα μέσω της εφημερίδας Le Monde πριν από έξι μήνες και τα διέθεσε στους ερευνητές δημοσιογράφους-μέλη της σύμπραξης για περαιτέρω επεξεργασία. Έτσι απέκτησε πρόσβαση και ο δημοσιογράφος Χάρης Καρανίκας, ο οποίος εγάζεται στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Δυστυχώς αυτή η χρήσιμη πληροφορία έχασε και πάλι το δρόμο της. Όπως και στα LUXLEAKS όπου το εξαιρετικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου ουσιαστικά σαμποταρίστηκε από το μέσο του, δημοσιεύοντας το αποστεωμένο και χωρίς τα ονόματα των εμπλεκόμενων εταιριών.

Σήμερα ΤΑ ΝΕΑ δημοσιεύον ένα πρωτοσέλιδο που αναφέρει ότι υπάρχουν 86 ονόματα, μεταξύ αυτών πολλοί ολιγάρχες που πιθανά έχουν κρύψει στην Ελβετία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Κι όμως αντί να υπάρχουν στοιχεία το δημοσίευμα περιέχει ένα αστείο quiz φωτογραφίζοντας πρόσωπα χωρίς να τολμάει να αναφέρει ποιοί είναι αυτοί.

Πριν από ένα χρόνο η εφημερίδα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η μη αναφορά των ονομάτων γίνεται για λόγους προστασίας από μηνύσεις (αν και πάλι υπάρχουν δεοντολογικά ζητήματα σε αυτού του τύπου τη δημοσιογραφία) αλλά η νομολογία σήμερα έχει αλλάξει αφού η αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη (2 φορές) για την δημοσιοποίηση των στοιχείων της Λίστας Λαγκάρντ προσφέρει τις εγγυήσεις που θα χρειάζονταν.

Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η εφημερίδα σκοπίμως -και εξαιτίας της διαπλοκής της- δεν αναφέρει τα ονόματα που έχει στην κατοχή του ο δημοσιογράφος εδώ και έξι μήνες.

Θέλω να επισημάνω ότι η απόκρυψη της πληροφορίας που γνωρίζουμε ότι υπάρχει μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους και ως μοχλός εκβιασμού και υπό αυτό το πρίσμα ζητάμε από την εφημερίδα να δημοσιεύσει άμεσα όλα τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της ή να τα παραδώσει σε οποιοδήποτε άλλο μέσο αναλαμβάνει την ευθύνη να τα δημοσιεύσει. Εμείς θα το κάναμε με χαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου