Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Μήπως την «κωλοτούμπα» την κάνει ο κ. Σόιμπλε;

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Συντάκτης: Δημήτρης Τρίμης

Αρκετοί συνάδελφοι, καλοί φίλοι και (πολύτιμοι) αναγνώστες της εφημερίδας μας, ρωτούν ευλόγως, τι θα πεί: «6μηνη ή 4μηνη παράταση - γέφυρα της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με τους "τροϊκανούς", αλλά όχι παράλληλη εφαρμογή και του μνημονιακού προγράμματος στήριξης», καθώς όλοι λένε ότι «η δανειακή σύμβαση ουσιαστικά ταυτίζεται με το πρόγραμμα στήριξης, δηλαδή το μνημόνιο».

Την αυθεντικότερη -κατά τη γνώμη μου- απάντηση στο πιο πάνω φαινομενικά περίπλοκο ερώτημα (που προφανώς θα κρίνει την έκβαση των θεωριών περί «κωλοτούμπας του ΣΥΡΙΖΑ»), μάς την έδωσε ο αρμοδιότερος όλων, επί θεμάτων καταστροφικών-ταξικών-μνημονίων, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Αντιγράφω, λοιπόν: «Την αντίθεσή του στον διαχωρισμό της «δανειακής σύμβασης» από τους όρους του «προγράμματος στήριξης» εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει δανειακό πρόγραμμα, υπάρχει πρόγραμμα στήριξης».

Συνεπώς αν υπάρξει συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης χωρίς την, απαραίτητη, κατά Σόιμπλε, εφαρμογή των βάρβαρων όρων του -κατά κοινή ομολογία- αδιέξοδου προγράμματος στήριξης, θα είναι αναμφίβολα μια πρώτη μεγάλη νίκη της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Την ώρα μάλιστα που αρχίζει να νομοθετεί, με ταχείς ρυθμούς όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, υπέρ των άμεσων λαϊκών συμφερόντων (προστασία λαϊκής κατοικίας, ευνοϊκές ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια, φόρους και εισφορές στους αδύναμους, επιστροφή απολυμένων του δημοσίου, επαναλειτουργία της ΕΡΤ, επαναφορά εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.ο.κ).

Προσωπικά αρχίζω να πιστεύω ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης την «κωλοτούμπα» θα υποχρεωθεί να την πραγματοποιήσει, και βεβαίως να υποστεί και τις σχετικές συνέπειες η πολιτική του, ο θρασύς εκπρόσωπος της «δικτατορίας των αγορών» και των τοκογλύφων κ. Σόιμπλε.

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου