Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Γνωριμία με τον ιστοχώρο "δημοτοπία"

Ο ιστοχώρος δημοτοπία ως αντικείμενο του έχει την καταγραφή και την μελέτη της σχέσης δήμου και άμεσης δημοκρατίας.
Επιχειρούμε να γίνει ο χώρος αυτός ένα αρχείο όλων των δημοτικών παρατάξεων πολιτών, όπου αυτές εμπεριέχουν την άμεση δημοκρατία, είτε στις διαδικασίες τους είτε στα προγράμματα τους. Η καταγραφή αυτή θα εμπλουτίζεται καθημερινά σε ειδησεογραφία που αφορά αποκλειστικά αυτό το φαινόμενο έτσι ώστε να υπάρχει συγκεντρωμένο το απαραίτητο υλικό για να προβληθεί και να κατανοηθεί στην ολότητα της αυτή η νέα για τα ελληνικά δεδομένα πολιτική σχέση.

Η δημοτοπία δεν είναι πολιτική ομάδα για να έχουμε προκαθορισμένα καλούπια και πώς πρέπει να είναι μια δημοτική παράταξη άμεσης δημοκρατίας - χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε δικές μας απόψεις - αλλά ούτε και θα αποτελέσει η δημοτοπία ένα «ουδέτερο» μέσο το οποίο θα προβάλει άκριτα και ανεξερεύνητα τον οποιονδήποτε επικαλείται το «αμεσοδημοκρατικό». Οι α-πολίτικοι καιροί στους οποίους ζούμε έχουν επιτρέψει να είναι ανεκτή η διάσταση μεταξύ ουσίας και διακηρύξεων και ως αποτέλεσμα έχουν στερηθεί οι λέξεις και οι πράξεις τα νοήματα και την ιστορική τους σημασία. Χαρακτηριστική είναι η ανάγκη να προσφεύγουμε σε επιθετικούς προσδιορισμούς για να αποσαφηνίσουμε αυτό που θα έπρεπε να είναι ήδη σαφές και αναγκαζόμαστε να υιοθετούμε τον όρο «άμεση» λες και είναι ποτέ δυνατό να υφίσταται κράτος του δήμου υπό την απουσία των δημοτών.

Αντί λοιπόν την σύγχυση επιλέγουμε την σαφήνεια υιοθετώντας ως αρχή 4 βασικές προϋποθέσεις τις οποίες και θεωρούμε θεμελιώδεις στον προσδιορισμό μιας αμεσοδημοκρατικής δημοτικής παράταξης:


α) Να είναι διαδικασία πολιτών αδέσμευτη από ιδεολογική ή κομματική καθοδήγηση.

β) Να έχει ως ανώτερο όργανο αποφάσεων την γενική συνέλευση.

γ) Να είναι αποτέλεσμα απόφασης των ίδιων των κατοίκων του εκάστοτε δήμου.

δ) Να μην καταργεί την αμεσότητα του χαρακτήρα της επιβάλλοντας κοινωνικούς διαχωρισμούς.

Στην προσπάθεια αυτή και με βάση τις παραπάνω 4 αρχές μπορεί να συμβάλει ελεύθερα όποιος επιθυμεί και θέλει είτε με ειδήσεις και νέα, είτε με αρθρογραφία και προσωπικές γνώμες, είτε με ιστορικές αναφορές και βιβλιογραφία. Για να γίνει κάποιος μέλος του παρατηρητηρίου δημοτοπία πρέπει απλά να κάνει ένα προσωπικό λογαριασμό και θα του στείλουμε αμέσως κωδικό για να διαχειρίζεται και να συμμετέχει στο φόρουμ της διαδικτυακής κοινότητας. Εξυπακούεται ότι η διαχειριστική ομάδα διεκδικεί να φροντίζει την τήρηση της δεοντολογίας μέσα στα πλαίσια των προαναφερθέντων αρχών. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή και ευχόμαστε με θέρμη καλή ανάγνωση και κυρίως καλή συμμετοχή στα κοινά.

Για την εισαγωγή η παρούσα διαχειριστική κοινότητα της δημοτοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου