Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Βρίσκουν έναν άλλο τρόπο ζωής στη Σητεία

Αυτοβοήθεια και υποστήριξη. Φροντίδα σε χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών και στις οικογένειές τουςΈντυπη Έκδοση

Συνέντευξη με τον ΘΕΟΔΟΣΗ ΓΑΡΕΦΑΛΑΚΗ
Σήμερα και αύριο στο Αλσος Χλουβεράκη, Κόκκινα, στη Σητεία, διοργανώνεται το 2ο Φεστιβάλ «Διαλέγουμε τη δράση, βρίσκουμε έναν άλλο τρόπο ζωής».
Αυτοβοήθεια και υποστήριξη. Φροντίδα σε χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών και στις οικογένειές τους.Στόχος η πρόληψη της χρήσης ουσιών να σχετίζεται άμεσα με τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων, την επικοινωνία, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, τη συνεργατικότητα, την ανάληψη ευθυνών, τη φιλία, την αγάπη και την υποχώρηση του ατομικιστικού προτύπου ζωής. Ταυτόχρονα, η πρόληψη εμπλέκει την τοπική κοινωνία, αξιοποιώντας άτομα, φορείς και συλλογικότητες που με τη δράση τους δίνουν ερεθίσματα που συνάδουν με αυτή. Μιλάμε με τον κ. Θεοδόση Γαρεφαλάκη, εκ των ιδρυτών της ενεργούς «Κόντρας».
- Πώς οργανωθήκατε;

«Διαπιστώνοντας πως στη Σητεία το πρόβλημα της χρήσης ουσιών ήταν μεγαλύτερο απ' ό,τι νομίζαμε, αισθανθήκαμε την ανάγκη να παρέμβουμε για να συμβάλουμε στην αντιμετώπισή του. Ξεκινήσαμε μια μικρή ομάδα, που διευρύνθηκε και έπειτα από πολύ προβληματισμό ιδρύσαμε το 2007 την αστική εταιρεία "Κόντρα", πιστεύοντας πως η ίδια η κοινωνία πρέπει να μεριμνά για την επίλυση των προβλημάτων της».

- Ποια είναι η μέχρι σήμερα δράση σας;
«Βασικό επίτευγμά μας είναι η λειτουργία του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας (ΠΠΑΣ), από το 2008. Ευχαριστούμε τον Φοίβο Ζαφειρίδη, ψυχίατρο, αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ, με την επιστημονική εποπτεία του οποίου λειτουργεί το ΠΠΑΣ. Εχουμε πραγματοποιήσει πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων που άπτονται πολλών πεδίων της κοινωνικής δραστηριότητας που εδώ δεν μπορούν να απαριθμηθούν. Σημαντική ήταν η έκδοση του περιοδικού "Η σχεδία", το 2009-2010, που δυστυχώς διακόψαμε για οικονομικούς λόγους».

- Εχετε έσοδα;
«Τα έξοδά μας για ένα χρόνο καλύφθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος από δύο συμπολίτες μας, κατά δε το υπόλοιπο από μικροδωρεές και εκδηλώσεις. Το 2010-2012 ο Δήμος Σητείας συμμετείχε στη χρηματοδότηση, ενώ δεχτήκαμε και χορηγία από το Τ.Τ. Το 2013 το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εν μέρει από το υπουργείο Υγείας.Το οικονομικό είναι το σημαντικότερό μας πρόβλημα».

- Βοηθούν οι Αρχές;
«Η επίσημη Πολιτεία, σε όλες τις βαθμίδες δηλαδή, από την κεντρική διοίκηση ώς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάνουν πως δεν βλέπουν. Θεωρούν τις προσπάθειες σαν τη δική μας έναν ακόμη μπελά που θέλουν να αποφύγουν. Στα πρώτα μας βήματα βρήκαμε απέναντί μας την τότε δημοτική αρχή. Μετά όμως από έξι χρόνια και με ορατά αποτελέσματα, μας ανέχονται σαν αναγκαίο κακό».

- Η τοπική κοινωνία;
«Εχει αγκαλιάσει την "Κόντρα" και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας. Η συμμετοχή εξάλλου τόσων φορέων στο φεστιβάλ είναι ενδεικτική. Να πούμε ότι το ΠΠΑΣ είναι πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Απασχολεί δύο ψυχολόγους. Βασική δράση του προγράμματος είναι η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών και στις οικογένειές τους. Πρόκειται για ένα ανοιχτό "στεγνό" πρόγραμμα, που απευθύνεται σε ενηλίκους και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν. Επιπλέον, το ΠΠΑΣ αναπτύσσει παρεμβάσεις με στόχο την πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων σε συνεργασία με όλα τα υποσυστήματα της τοπικής κοινωνίας της Σητείας (οικογένεια, σχολείο, φορείς και συλλογικότητες, υπηρεσίες, ΜΜΕ)».

- Η φιλοσοφία του;
«Τις βασικές συνιστώσες της φιλοσοφίας του προγράμματος αποτελούν: η έμφαση στην κοινωνική και πολιτική διάσταση των αιτιών της εξάρτησης και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, η εκπαίδευση σε πρακτικές αυτοβοήθειας και η ενίσχυση της συλλογικότητας, η κριτική προσέγγιση του ρόλου των λειτουργών υγείας και των λογικών των κυρίαρχων παρεμβάσεων, η αλλαγή των παραδειγμάτων παροχής βοήθειας, καθώς και η αναζήτηση νέων μεθόδων έρευνας και σχεδιασμού παρεμβάσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου