Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

ΝΕΑ ΚΑΠ, ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ


(Παρ. 4/4/14 - 15:40)
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΗ*
Η συζήτηση για το γάλα τελείωσε! Καταγράφονται οι απώλειες και καταχωρούνται οι ζημιές. Κλονίστηκε η κυβέρνηση αλλά δεν έπεσε. Προκάλεσε κυβερνητική αστάθεια η πίεση των κτηνοτρόφων για το γάλα αλλά με το … κόλπο των 7 ημερών παστερίωσης ξεπέρασε τον σκόπελο, κλυδωνίστηκε αλλά άντεξε. Μέχρι πότε; Μέχρι την επόμενη φορά, αν δεν καταρρεύσει από τις αντινομίες και τις εσωτερικές της αντιφάσεις. Και η επόμενη φορά δεν θα αργήσει διότι ο πολιτικός στόχος των τροϊκανών δεν ήταν το «φρέσκο» γάλα αλλά η φέτα. Άνοιξε η κερκόπορτα με τη συμφωνία της Ε.Ε με τον Καναδά και θα ανοίξει διάπλατα από τις αθρόες εισαγωγές και τη γενίκευση της νοθείας.
Κινδυνεύει λοιπόν η φέτα και μαζί μ’αυτήν κι εμείς. Η κτηνοτροφία, ο πρωτογενής τομέας, η οικονομία μας. Παγκόσμιο προϊόν η φέτα, μεγάλη και αυξανόμενη η ζήτησή της, αυξημένο το εμπορικό της ενδιαφέρον, τεράστιες οι εξαγωγικές της δυνατότητες. Πολιτισμικό στοιχείο αλλά και στοιχείο ταυτότητας ταυτόχρονα για τον Έλληνα. Μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της εξόδου μας από την κρίση με την αύξηση της παραγωγής της, την οποία μπορεί να επιφέρει η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Περιοριστικό το πλαίσιο της παλαιάς και νέας ΚΑΠ, παρ’ όλα αυτά όμως υπάρχουν στεγανά ανάπτυξης και αύξησης του ζωικού κεφαλαίου. Ειδικότερα η ριζοσπαστικοποίησή της και η ενίσχυση της κτηνοτροφίας μέσα από την ενιαία περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της υπαίθρου και στην αναζωογόνηση της οικονομίας. Απαιτείται όμως η ριζοσπαστική της αναθεώρηση προς όφελος της παραγωγής και των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτροφικών νοικοκυριών. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μας χρειάζεται. Ας καταργηθεί. Η απεξάρτηση από τις επιδοτήσεις θα οδηγήσει σε εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και σε παραγωγικό οργασμό. Η παραγωγική ανασυγκρότηση θα μας οδηγήσει στο χωράφι, στη στάνη, στη δουλειά, στην οργάνωση της παραγωγής, στην ανασυγκρότηση, στην ανάπτυξη, στην πρόοδο, στη δημοκρατική συμμετοχή και προοπτική.

Οι ευρωεκλογές θα κρίνουν αυτήν την προοπτική. Με φόντο τη δημοσιοποίηση των προς διαβούλευση διατάξεων της νέας ΚΑΠ θα διεξαχθούν οι νέες ευρωεκλογές από τις οποίες θα προκύψει το νέο Ευρωκοινοβούλιο.Οι ευρωβουλευτές θα επικυρώσουν αυτήν τη νέα συνθήκη που θα κρίνει το μέλλον της αγροτοκτηνοτροφικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Με την «απαξίωση» του φρέσκου γάλακτος, με επαπειλούμενο το μέλλον της φέτας και με την ζοφερή για τους κτηνοτρόφους προοπτική της ΝΕΑΣ ΚΑΠ θα κληθούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποφασίσουν για τους εκπροσώπους στην Ευρωβουλή. Μετά την πολιτική καταδίκη των βουλευτών της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι ψήφισαν τις σχετικές ρυθμίσεις για το γάλα, τους δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσουν και να στηρίξουν πολιτικά κόμματα και πρόσωπα τα οποία έχουν στο πρόγραμμά τους μέτρα ενίσχυσης και στήριξης του πρωτογενούς τομέα.
Πρόσωπα και κόμματα που θα παλέψουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη ριζοσπαστικοποίηση ή την ανατροπή της νέας ΚΑΠ και για τη δημιουργία των πολιτικών και κοινωνικών προϋποθέσεων μιας άλλης ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία θα φέρει στο επίκεντρο τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο,τον αλιέα. Θα τον τοποθετήσει πάνω από τα κέρδη. Η αλλαγή των Ευρωπαϊκών πολιτικών συσχετισμών μπορεί να φέρει την «πολιτική» άνοιξη και την ελπίδα μιας αριστερής μελλοντικής ευρωπαϊκής προοπτικής και διακυβέρνησης με πρώτο και καταλυτικό σταθμό για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, την Ελλάδα.
*Ο Δημήτρης Καμπούρης είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων. Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" (4/4)
Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Πηγή: www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου