Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Τα στοιχεία βουλώνουν ακροδεξιά στόματα και γραφίδες

Επιχειρήματα από τη... φαντασία αντλεί το μιντιακό σύστημα, προκειμένου να γράψει το σενάριο για το θρίλερ που παίζεται νυχθημερόν στις οθόνες μας με θέμα την αύξηση της προσφυγικής ροής στο Αιγαίο.

Το σενάριο το διακινούν, όχι μόνο τα συνήθη έντυπα και ιστοσελίδες που προωθούν -ανοιχτά ή συγκαλυμμένα- την ατζέντα της ναζιστικής οργάνωσης (από τις εφημερίδες «Ακρόπολις» και «Μακελειό» μέχρι το «Πρώτο Θέμα» και την πρωτοσέλιδη προτροπή προς την κυβέρνηση «Ξεκολλάτε από Ξηρούς και λαθρομετανάστες», με το γνωστό ήθος και ύφος της εφημερίδας...), αλλά και η «Καθημερινή», mainstream δημοσιογράφοι της τηλεόρασης ή πολιτικοί που θεωρούνται ότι ανήκουν στην κεντρώα πτέρυγα της Ν.Δ., όπως ο Κ. Μητσοτάκης.


Μεσόγειος

 

Αρκεί βέβαια μια ματιά στα στοιχεία της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής στη Μεσόγειο, για να δείξει πόσο ανυπόστατος είναι ο ισχυρισμός ότι για την αύξηση των αφίξεων προσφύγων ευθύνεται η μεταναστευτική πολιτική της νέας κυβέρνησης. Και αυτό, διότι -σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες- ενός διεθνούς οργανισμού αδιαμφισβήτητου κύρους, η φετινή αύξηση της προσφυγικής ροής δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στις μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Μάλτα και Κύπρος) έφτασαν τις 31.500, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τις 15.300 αφίξεις που σημειώθηκαν το 2014 την ίδια περίοδο στην ίδια περιοχή.

Ακόμα και αν η νέα κυβέρνηση είχε πράγματι εκπέμψει μήνυμα προς τους διακινητές πως «στην Ελλάδα είναι όλα χαλαρά», κάτι που βρίσκεται βεβαίως μόνο στη φαντασία των σεναριογράφων της αντιπολίτευσης, οι διακινητές δεν φαίνεται να επηρεάζονται στο ελάχιστο.

Η αυξημένη προσφυγική ροή στα ελληνικά νησιά (12.000 νέες αφίξεις, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας, ενώ το Λιμενικό κάνει λόγο για περίπου 10.500 αφίξεις) φέτος ακολουθεί τη συνολική αύξηση της ροής στην ευρύτερη περιοχή.

Πλήρης αποτυχία

 

Αλλωστε, ούτε η πολιτική καταστολής και αποτροπής που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τις αφίξεις των προσφύγων και μεταναστών. Ενώ το 2014 βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη η πολιτική «κάντε τους τον βίο αβίωτο» (με συχνές επιχειρήσεις-σκούπα μαζικής κλίμακας όπως ο Ξένιος Ζευς, με τα κέντρα κράτησης και τα κρατητήρια γεμάτα, με παράνομες επιχειρήσεις αποτροπής στο Αιγαίο και με παράνομη παράταση της κράτησης περισσότερο από 18 μήνες), ο αριθμός των αφίξεων των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε θεαματικά.

Από τις 10.500 αφίξεις το 2013 φτάσαμε στις 43.500 αφίξεις το 2014. Ενδεικτικά, οι Σύροι από 8.517 το 2013 έφτασαν τον αριθμό των 32.500, ενώ περίπου διπλασιάστηκε ο αριθμός των Αφγανών και Σομαλών. Ωρα είναι να μας πουν οι σεναριογράφοι της αντιπολίτευσης ότι ήδη από το 2014 οι διακινητές είχαν ποντάρει στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν κινηθεί αναλόγως...

Στην πραγματικότητα, τα φετινά στοιχεία ακολουθούν την αυξητική τάση της προσφυγικής ροής ήδη από πέρσι και είναι απολύτως αναμενόμενα. Η Υπατη Αρμοστεία είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μήνες πριν, όπως είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για την περσινή αύξηση της προσφυγικής ροής.

Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2013, όταν ήδη το Αιγαίο δεχόταν αυξημένη πίεση από τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, ο τότε νέος υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης περιόδευσε στα νησιά, παραδέχτηκε τις τεράστιες ελλείψεις στις υποδομές του Λιμενικού και δεσμεύτηκε ότι οι υποδομές θα βελτιωθούν ώστε τα νησιά να είναι έτοιμα για το καλοκαίρι του 2014.

Μόνο που δεν έκανε απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να σημειωθούν καταστάσεις ντροπής, με την κρατική μηχανή να αυτοσχεδιάζει την τελευταία στιγμή για να βρει πρόχειρα παραπήγματα ή για να τοποθετήσει στις αυλές των λιμεναρχείων χημικές τουαλέτες.

Ενα χρόνο μετά

 

Εικόνες παρόμοιες με αυτές της Κω, με τις οποίες μας βομβαρδίζουν φέτος τα κανάλια, είχε δημοσιοποιήσει πέρσι η «Εφ.Συν.» από τη Λέρο, τη Χίο (με το γνωστό υπαίθριο σιδερένιο κλουβί στο οποίο κρατούσε τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες η αστυνομία), την Τήλο και αλλού.

Το γιατί τα κανάλια αγνόησαν όσα συνέβησαν πέρσι στα νησιά και ανακάλυψαν το πρόβλημα με ένα χρόνο καθυστέρηση στην Κω έχει φυσικά την εξήγησή του στην αλλαγή της πολιτικής κατάστασης, όπως και στη νέα πολιτική για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με έμφαση την πολιτική και την ένταξη. Φαίνεται ότι αυτή η πολιτική ξεβολεύει τις συντεχνιακές επιδιώξεις ορισμένων, που είχαν μάθει να ψωμίζονται αλλιώς, όπως και χαλάει το ρατσιστικό κινδυνολογικό αφήγημα, στο οποίο είχε επενδύσει τόσα η κυβέρνηση Σαμαρά.

Προσφυγικό: Οι «υγιείς δυνάμεις» ξεσαλώνουν στο μεταναστευτικό

 

«Καλώ όσους έφυγαν, για να πάνε στη Χ.Α.,
να επιστρέψουν και να στηρίξουν υγιείς δυνάμεις για το θέμα του μετανα­στευτικού»
είπε η κ. Μπακογιάννη στις 10 Ιανουαρίου |
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
 
Την ώρα που η Ν.Δ. επενδύει εκ νέου στην αποτυχημένη προεκλογική ρητορική της για το μεταναστευτικό, το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την ατζέντα «νόμου και τάξης», ενώ το Ποτάμι καταθέτει προτάσεις που άλλες έχουν ήδη εξαγγελθεί από την παρούσα κυβέρνηση και άλλες εναρμονίζονται με τη γραμμή της προηγούμενης.

Τρεις μήνες μετά τις δηλώσεις Σαμαρά για τον φράχτη στον Εβρο, από την απίστευτη σύνδεση του πρώην πρωθυπουργού της επίθεσης στο Charlie Hebdo με το μεταναστευτικό στην Ελλάδα και από το προσκλητήριο της Ντόρας Μπακογιάννη στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, επανήλθε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση-σκορποχώρι σε μια χώρα στην οποία οι παράνομοι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι λαθρέμποροι άκουσαν την κυβέρνηση και «γι’ αυτό αν συγκρίνουμε τη σημερινή κατάσταση με αυτή που επικρατούσε πριν από κάποιους μήνες η διαφορά είναι η μέρα με τη νύχτα. Αυτό είναι κάτι που το βιώνουν και οι κάτοικοι των νησιών, οι οποίοι δυστυχώς "υποδέχονται" το πρόβλημα, αλλά και οι κάτοικοι και οι έμποροι στο κέντρο της Αθήνας».

«Δυστυχώς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είμαστε, ως χώρα, απολύτως απαράδεκτοι» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να καταργηθεί άμεσα η συνθήκη Δουβλίνο 2, ενώ για τα κέντρα προσωρινής κράτησης μεταναστών πρότεινε να χρησιμοποιηθούν οι κατασκηνώσεις αναψυχής των αξιωματικών του Στρατού, ειδικά στην Αττική, καθώς και στρατόπεδα τα οποία είναι υποστελεχωμένα και ουσιαστικά δεν λειτουργούν.

Συστηματική φύλαξη των συνόρων για αποτροπή παράνομης εισόδου, διεκδίκηση αύξησης της συνεισφοράς της Frontex σε χρήματα και εξοπλισμό (πρόταση αντίθετη με το διεθνές δίκαιο), επαναλειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής που «πάγωσε» η παρούσα κυβέρνηση (Εβρος, Μυτιλήνη, Σάμος) σε όλα τα σημεία εισόδου παράτυπων μεταναστών, δημιουργία κλιμακίων της Υπηρεσίας Ασύλου (κυβερνητική εξαγγελία) και περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων στα νησιά και τον Εβρο και πίεση προς τις άλλες χώρες της Ε.Ε. για θέσπιση Ευρωπαϊκού Ασύλου και Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, είναι οι βασικές θέσεις του Ποταμιού για το μεταναστευτικό.

«Δεν συμμερίζομαι τη θεωρία που υποστηρίζει ότι εάν μια χώρα φέρεται καλά στους μετανάστες προσελκύει περισσότερους. Το λάθος μήνυμα προσέλκυσης στέλνεται από τις ανοικτές προσκλήσεις που απευθύνει η αρμόδια υπουργός», δήλωσε στον «Σκάι» η Εύη Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως «η χώρα δεν αντέχει τεράστιες εισροές μεταναστών». Η ίδια έκανε λόγο για χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τη μετανάστευση και για αυστηρά μέτρα εναντίον των δουλεμπόρων ψυχών και ανθρωπίνων ζωών.

«Η δήλωση της υπουργού (για τους μετανάστες που λιάζονται) ήταν ατυχής, ήταν ανόητη, το θέμα είναι τεράστιο και δεν είναι μόνο ελληνικό» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννα Βαγενά, προσθέτοντας πως «οι ενέργειες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ακολούθως του Νίκου Δένδια είχαν αποδώσει και είχε βελτιωθεί η κατάσταση στα αστικά κέντρα».

Πάντως η δήλωση της καλής ηθοποιού και πρώην υποψήφιας με το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ξαφνιάζει, καθώς και παλαιότερα είχε δηλώσει πως «ντρέπεται που η γειτονιά της στο Μεταξουργείο γέμισε μετανάστες που αφοδεύουν μες στον δρόμο». Πριν από λίγα χρόνια είχε στηρίξει την πρόταση Σαββόπουλου για μεταφορά μεταναστών σε αραιοκατοικημένα νησιά, ενώ είχε περιφράξει με κοτετσόσυρμα τα παγκάκια έξω από το θέατρό της.

Κραυγές μίσους διά του Τύπου

 

«Πετάξτε τους στη θάλασσα, γιατί θα μας φάνε ζωντανούς»,
ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην εφημερίδα «Μακελειό» |
 
Η πρωτοσέλιδη προτροπή του χτεσινού φύλλου της εφημερίδας «Μακελειό» πάνω από τη συνέντευξη του φίρερ της Χρυσής Αυγής μπορεί να σοκάρει, δείχνει όμως τι πραγματικά κρύβουν τα ωραία και μεγάλα λόγια όσων πολιτικών και δημοσιογράφων, υποτίθεται υπεράνω υποψίας, αναπαράγουν απροκάλυπτα τη ναζιστική ατζέντα και οπλίζουν τα τάγματα εφόδου, ζητώντας «φύλαξη των συνόρων» προκειμένου να αναχαιτιστεί η αυξημένη προσφυγική ροή.


Το έχει παραδεχτεί άλλωστε δημοσίως ο γνωστός Θάνος Πλεύρης, που στην προηγούμενη Βουλή είχε χρηματίσει βουλευτής της Ν.Δ., παίρνοντας τη θέση του Δ. Αβραμόπουλου. Σε συζήτηση του περιοδικού «Patria» το 2011 με θέμα την ιθαγένεια, ο κ. Πλεύρης είπε πως δύο είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της μετανάστευσης: η φύλαξη των συνόρων και τα αντικίνητρα. Και δεν άφησε αμφιβολίες: «Η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες και για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί».

Στο πρώτο σκέλος έχει λάθος ο κ. Πλεύρης (αυτή την πολιτική εφάρμοσε η κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς να... αντιμετωπίσει τη μετανάστευση: οι μετανάστες και οι πρόσφυγες υπερδιπλασιάστηκαν το 2014 σε σχέση με το 2013), αλλά στο δεύτερο έχει δυστυχώς δίκιο: φύλαξη και αποτροπή στη θάλασσα συνεπάγεται κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Γι' αυτό και η Υπατη Αρμοστεία ζητά από τα κράτη της Ε.Ε. να δίνουν προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή αντί για τη φύλαξη των συνόρων.

Επισημαίνει βέβαια πως κάθε κράτος έχει δικαίωμα να φυλάσσει τα σύνορά του, τονίζει όμως πως έχει και υποχρέωση να εξασφαλίζει στους πρόσφυγες τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο.

Δεν πρόκειται για αντίφαση: οι πρόσφυγες δεν είναι εχθρικοί εισβολείς, είναι φορείς απαραβίαστων δικαιωμάτων στο διεθνές δίκαιο. Αρα, η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να εφαρμοστεί για την αναχαίτιση της προσφυγικής ροής, παρά μόνο για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, όπως αυτές που κάνουν, ή θα έπρεπε να κάνουν, η Frontex και το Λιμενικό.

Αυτά δεν τα γνωρίζουν οι ευρωπαϊστές, υποτίθεται, πολιτικοί, που ζητούν αναχαίτιση προσφύγων, προκειμένου να κάνουν αντιπολίτευση με κάθε κόστος;

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου