Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Να αξιοποιήσουν οι δήμοι τις νέες τεχνολογίες. Του Δήμου Χλωπτσιούδη

Στον ΚΑ΄πια οι νέες τεχνολογίες έχουν εισέλθει για τα καλά στην καθημερινή μας ζωή. Πολλοί δήμοι ακολουθούν πρότυπα ανάπτυξης ψηφιακών προϊόντων προς όφελος της εξυπηρέτησης και της ενημέρωσης των πολιτών. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μας δεν απέδωσε τα μέγιστα για την εξυπηρέτηση των δημοτών. Οι κάτοικοι είναι ακόμα υποχρεωμένοι να προσέρχονται στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα προκειμένου να πάρουν πιστοποιητικά κλπ, λειτουργίες που θα μπορούσα να γίνουν και εξ αποστάσεως.

Για παράδειγμα θα μπορούσε να υιοθετηθεί και να επεκταθεί η λογική των Κέντρων Εξυπηρέτησης Δημοτών σε κάθε γειτονιά -με την ευρύτερη έννοια- για την άμεση εξυπηρέτηση των κατοίκων. Ειδικά επιφορτισμένοι υπάλληλοι θα συγκεντρώνουν τα αιτήματα δημοτών και θα τα διεκπεραιώνουν είτε μέσω του διαδικτυακού συστήματος εξυπηρέτησης είτε θα τα προωθούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες αποφεύγοντας το συνωστισμό και την ταλαιπωρία. Τη στιγμή που η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση αποτελεί ακόμα όραμα και όπου υπάρχει απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό κατοίκων και σχεδόν αποκλειστικά στις νεότερες γενιές, τα ΚΕΔ θα καλύψουν τις ανάγκες των υπολοίπων.

Στην ίδια λογική θα μπορούσαν να στηθούν περίπτερα παροχής πληροφοριών ή one-stop-shops για κάθε δημότη και ιδιαίτερα για τις κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες λειτουργώντας ως δίκτυο παραπομπών.

Αναλόγως προτείνεται και η θεσμοθέτηση του δημοτικού ΑΤΜ. Τα ΑΤΜ εκτιμούμε ότι θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν περισσότερο κόσμο που δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, και τούτα θα πρέπει να είναι δικτυωμένα με όλες τις δημοτικές υπηρεσίες (τεχνική, οικονομική, δημοτολόγια κλπ) καθώς και με άλλες υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Δυστυχώς, όμως μέχρι σήμερα πολλοί δήμοι ορώντας αποσπασματικά την ψηφιακή σύγκλιση μένουν σε στείρες, ψυχρές και αργά ανανεώσιμες ιστοσελίδες χωρίς να παρέχουν πλήρη ενημέρωση στους πολίτες. Η προβολή των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων και τα πρακτικά τους θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα. Και μαζί τους η ανάρτηση των πρακτικών των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων και άλλων συνελεύσεων που τελούνται στο Δήμο.

Στην ίδια λογική είναι σήμερα αναγκαία η δημιουργία διαδικτυακών κόμβων ενημέρωσης. Ψηφιακά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε δήμο και να ενημερώνουν άμεσα, με εικόνα και ήχο, τους πολίτες για όσα συμβαίνουν στο δήμοθα προβάλλουν όμως όχι μόνο τα δημοτικά νέα, αλλά και ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία.

Τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης αποτελούν μία διαφορετική ανάπτυξη θέτοντας τη δημοκρατία και τη διαφάνεια σε προτεραιότητα. Κάθε δημοτική αρχή με το δικό της τοπικό ηλεκτρονικό μέσο επικοινωνίας θα ενημερώνει και θα κάνει τον πολίτη κοινωνό των δράσεων και των ανησυχιών της. Και βέβαια τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης έχουν τη διαδραστικότητα των παραδοσιακών μέσων και με όλη τη ζωντάνια των συμβατικών. Την ίδια στιγμή καθώς απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό για τη χρήση τους, επιβάλλουν την πρόσληψη προσωπικού συμβάλλοντας στην απασχόληση των νέων κατά βάση ανθρώπων των δήμων.

Οι ειδήσεις είναι μία αξιόλογη μέθοδος προσέγγισης των πολιτών από πλευράς δημοτικής αρχής. Η προβολή των Δημοτικών Συμβουλίων και των ειδικών επιτροπών ή των Νομικών Προσώπων και η ενημέρωση για αποφάσεις αποτελούν το κλειδί της συμμετοχής των πολιτών και της κίνησης του ενδιαφέροντός τους για τα σχετικά προγράμματα. Στο ίδιο πνεύμα αναγκαία κρίνεται η προβολή κάθε ιδέας και φυσικά κάθε κριτικής. Το κόστος λειτουργίας των νέων τεχνολογιών καθώς είναι εξαιρετικά χαμηλό, με την εξαίρεση του προσωπικού, αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την ανάπτυξη γόνιμων διαλόγων.

Επιπλέον, μέσα από διαφημίσεις τοπικών επιχειρήσεων ή φορέων προσφέρουν ένα ακόμα βήμα προώθησης στην τοπική αγορά και οικονομία. Εξάλλου, ως διαφημίσεις δεν είναι απαραίτητο να θεωρούμε τις πληρωμένες καταχωρήσεις, αλλά κάθε παρουσίαση επαγγελματικού ή άλλου φορέα και φυσικού προσώπου. Προβολές πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων πρέπει να αποτελούν επίσης προτεραιότητα. Τα μέσα ενημέρωσης μπορούν, εξάλλου, να διαπαιδαγωγήσουν ενήλικες κι ανηλίκους για ζητήματα της περιοχής με την παραγωγή εκπομπών ή την αναπαραγωγή παλαιοτέρων.

Έτσι, τα ραδιοτηλεοπτικά ψηφιακά μέσα μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην ενημέρωση όσο και στην παίδευση των κατοίκων και την ανάπτυξη της κοινοτικής συνοχής. Αρκεί η όλη προσπάθεια να μη μένει σε απλή προβολή δράσεων του δήμου και των αιρετών, αλλά να απλωθεί σε κάθε ζήτημα που έμμεσα ή άμεσα απασχολεί την τοπική κοινωνία.


Kατεβάστε ελεύθερα το πολιτικό δοκίμιο "η μεσαία τάξη στην αγχόνη της κρίσης" του Δήμου Χλωπτσιούδη από εδώ ή διαβάστε το online

09:36, 22 Φεβ 2014 | tvxsteam tvxs.gr/node/149337

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου