Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Γιατί η κυκλική οικονομία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φτώχειας


Ενώ ένα υποσύνολο του μεταποιητικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να επιτύχει καθαρή εξοικονόμηση κόστους υλικών αξίας έως και 550 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως μέχρι το 2025, μια κυκλική οικονομία στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μικρότερους αριθμούς, αλλά σε σημαντική εξοικονόμηση των κοινωνικών παράπλευρων συνεπειών πέρα από τις προσδοκίες.

Στην αφρικανική ήπειρο, μια πρώτη εκτίμηση που προέρχεται από το project «Ξανασχεδιάζοντας το Μέλλον της Αφρικής" από την Accenture Strategy μας λέει ότι οι δυνητικές ευκαιρίες της κυκλικής οικονομίας θα μπορούσαν να είναι στην περιοχή της τάξης των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα 300 δισ. για αειφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ένας πολύ μικρότερος αριθμός σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή ήπειρο, ωστόσο, ένας αριθμός που θα μπορούσε να κρύβει το μεγαλύτερο τμήμα του παγόβουνου.

Συχνά βλέπουμε ότι η κυκλική οικονομία αντιμετωπίζεται ως κεντρικό θέμα των οικονομικών και περιβαλλοντικών μας προκλήσεων, που από μόνες τους είναι δύσκολο να  ξεπεραστούν. Η κυκλική οικονομία είναι σίγουρα ένα πολύ εύστοχο μοντέλο που πρέπει να προωθηθεί, να εφαρμοστεί και να αναπαραχθεί όπου και όποτε αυτό είναι δυνατό. Τι θα λέγατε για τον καθορισμό ενός συστήματος που είναι πλήρως χωρίς αποκλεισμούς των ανθρώπων, με στόχο την ευημερία όλων;

Μια κυκλική οικονομία σήμερα επικεντρώνεται - μεταξύ άλλων- στην έννοια ότι απορρίμματα=τρόφιμα. Ως εκ τούτου επικεντρωνόμαστε στο εξής: οι ποσότητες των υλικών που εξοικονομούνται, καλύπτοντας το κενό του 2050 των 40 δι. τόνων (το καλύτερο σενάριο) και η επίτευξη κάποιων στόχων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ας πάμε ένα βήμα παρακάτω και ας ισχυριστούμε ότι η φτώχεια = απόβλητα. Γιατί; Επειδή και η φτώχεια και τα απόβλητα είναι οι επιπτώσεις του τρέχοντος γραμμικού μας συστήματος. Όπως γνωρίζουμε τα απόβλητα δεν υπάρχουν στα οικοσυστήματά μας αλλά μπορούμε να πούμε το ίδιο για τη φτώχεια. Και τα δύο είναι δημιουργίες του ανθρώπου από ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί με ένα μονόδρομο κίνητρο: πάντα περισσότερη κατανάλωση.

Το γραμμικό σύστημα μας έχει δημιουργήσει περιβαλλοντικές  επιπτώσεις, όπως η ρύπανση, τα απόβλητα, η τοξικότητα και η συνολική αλλαγή του κλίματος, αλλά οι αυτές υπάρχουν και σε κοινωνικό επίπεδο: η ανισότητα, η ανεργία, το χρέος, δημιουργώντας τη φτώχεια έτσι ώστε ο πλούτος θα μπορούσε να κατασκευαστεί για τους άλλους.

Δεν μπορεί κάποιος και δεν πρόκειται να λύσει τα παγκόσμια ζητήματα, χωρίς να θέτει τους ανθρώπους στον πυρήνα τους. Χάρη στις συνεργατικές τακτικές επιβίωσης, μια κυκλική οικονομία θα μπορούσε να αποδειχθεί το κατάλληλο σύστημα για να αντιμετωπίσουμε τα μακροπρόθεσμα ζητήματα που δεν θα μπορούσαν να λυθούν σε κόσμο γραμμικά σκεπτόμενο. Η αποστολή μας σήμερα είναι ο σχεδιασμός του σωστού πλαισίου από την αρχή έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να επωφεηθούν απ' αυτό.

Πηγή: Wordlwatch Institute Europe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου