Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ή αλλάζει ή βουλιάζει



Αν πιστέψουμε τα ξένα και ελληνικά ΜΜΕ -και αν μείνουμε στις εντυπώσεις της επικαιρότητας-, είναι η Ελλάδα, οι Έλληνες και η ελληνική κυβέρνηση που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Στην πραγματικότητα, αυτός που βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όποια κι αν είναι η λύση που θα υπάρξει για την Ελλάδα -συμφωνία με νέο Μνημόνιο ή εξαναγκασμός της χώρας μας σε έξοδο από την Ευρωζώνη-, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει μια πολύ σκληρή πραγματικότητα.

Αν η Ελλάδα ήταν το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους επόμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απογειωθεί.

Αλλά δεν θα απογειωθεί.

Γιατί δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ευρώ έχουν αποτύχει.

Και δεν απέτυχαν εξαιτίας της Ελλάδας.

Αντιθέτως, η Ελλάδα έφερε στην επιφάνεια την αποτυχία και όλα τα αδύνατα σημεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την ανεργία να φουντώνει στην Ευρώπη, με την Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες να διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποχωρεί διαρκώς.


Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία Ιταλία, Γαλλία και άλλες χώρες θέτουν ερωτήματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση -με τη σημερινή της πολιτική- δεν μπορεί να απαντήσει.

Η λογική ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βάζει τους κανόνες, θα στέλνει τελεσίγραφα και οι κυβερνήσεις των μικρότερων χωρών και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπακούν τυφλά, δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμα.

Η εικόνα της ευρωπαϊκής ηγεσίας που συνεδριάζει πίσω από κλειστές πόρτες και παίρνει αποφάσεις για τις άλλες χώρες και τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών είναι αποκρουστική.

Μπορεί κάποιοι ξεπουλημένοι δημοσιογράφοι και οι ντόπιοι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης να ενθουσιάζονται από την σκληρότητα και την «πυγμή» της Άνγκελα Μέρκελ, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Μάριο Ντράγκι, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με όλους όσοι δεν είναι ξεπουλημένοι.

Ο φανατισμός που επικράτησε στη χώρα μας μετά την χρεοκοπία δεν βοηθάει τους περισσότερους Έλληνες να δουν τη συνολική εικόνα και να μη μένουν μόνο στις εντυπώσεις και τα ουρλιαχτά της επικαιρότητας.

Φέρνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, οι Έλληνες έθεσαν -μάλλον ενστικτωδώς και όχι συνειδητά- το ζήτημα της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουν οι λαοί κάθε χώρας το δικαίωμα να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους ή θα αποφασίζουν για αυτούς η γερμανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οπότε οι εθνικές εκλογές πρέπει να καταργηθούν;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει απαντήσει ακόμα σε αυτό το ερώτημα.

Όπως φαίνεται, δυσκολεύεται πάρα πολύ.

Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα και οι Έλληνες προσέφεραν μια πολύ καλή υπηρεσία στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.

Τους αμέσως επόμενους μήνες, αυτό το ερώτημα θα γίνεται όλο και πιο επίμονο.

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξέρει πολύ καλά πως δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πως πλησιάζει η ώρα που δεν θα μπορεί πια να συνεχίσει να πουλάει αυτό το παραμύθι σε μεγάλα τμήματα των πολιτών της Ευρώπης.

Οι λαοί της Ευρώπης θα διεκδικήσουν ξανά την εξουσία που παραχώρησαν σε μαριονέτες των ολιγαρχών, όπως η Μέρκελ και ο Ντράγκι.

Έφτασε η στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει. Ή αλλάζει, ή βουλιάζει.

Πηγή:  http://pitsirikos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου