Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύεται η κυβέρνηση με την παράταση της σύμβασης

Σε μια πρωτοφανή για τα χρονικά των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους κίνηση, που καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση, αν μη τι άλλο, επιδιώκει πλήρη διαφάνεια, οι επιτελείς του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη,  έδωσαν στη δημοσιότητα τον φάκελο των εισηγήσεων  στις δύο συνεδριάσεις του Eurogroup, στις 11 και τις 16 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες πριν την υποβολή του αιτήματος παράτασης της δανειακής σύμβασης.

Η πρόταση του κ. Βαρουφάκη για την παράταση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών,  περιλαμβάνει αίτημα για την άμεση εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ των SMPs (επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα) για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι προτίθεται να ζητήσει παράταση της «δανειακής συμφωνίας» ως το τέλος Αυγούστου προτείνοντας αξιολόγηση από την Κομισιόν στο τέλος της περιόδου. Παράλληλα, σύμφωνα με το vima.gr,  δεσμεύεται για τις εξής μεταρρυθμίσεις: 

  •  Καταπολέμηση γραφειοκρατίας-Το κράτος να μην απαιτεί από τους πολίτες έγγραφα τα οποία κατέχει ήδη (και τα οποία βρίσκονται σε κάποιο άλλο τμήμα)
  • Μεταρρυθμίσεις στη Φορολογική διοίκηση προς μεγαλύτερη ανεξαρτησία, την ευπρέπεια και τη διαφάνεια
  • Δημιουργία ενός αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος φορολογικού δικαστηρίου
  • Σύγχρονο πτωχευτικό σύστημα 
  • Μεταρρυθμίσεις του συστήματος απόδοσης δικαιοσύνης 
  • Δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στο χώρο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, που θα ενισχύει τη διαφάνεια και την απόδοση των φορολογικών εσόδων για το κράτος
  • Άρση των διαφόρων καρτέλ
Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει επίσης ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος της ιδιωτικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ, ενώ λέει όχι σε κατασχέσεις από τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια για την α” κατοικία.

Κάνει λόγο επίσης για διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών 70 δισ. ευρώ των πολιτών προς την εφορία με κατάλληλο τρόπο ώστε να μην ευνοούνται όσοι αθετούν σκοπίμως υποχρεώσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης υπολογίζει σε 17 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το σύνολο του έτους και ζητεί επέκταση του ELA για την κάλυψη κάποιων αναγκών μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων λέγοντας ότι το όφελος από τη μείωση (2 ευρώ ανά ημέρα) είναι μόλις 9 εκατ. ευρώ.

Πιο διαλλακτικός εμφανίζεται για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα μπορούσε να καθυστερήσει για ένα διάστημα.

Στον φάκελο του έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνεται η  εισήγηση του κ. Βαρουφάκη στις 11 Φεβρουαρίου, στην πρώτη δηλαδή, συνεδρίαση του Eurogroup,  αναφέρονται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Government Commitments, η πρόταση για μια νέα συνεργασία A New Partnership, το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η συμφωνία-γέφυρα A Bridge Program, η τεχνική παράταση Technical Extension.

Ακολουθεί η τεκμηρίωση της ελληνικής πρότασης που υποβλήθηκε στη συνεδρίαση η οποία, υπενθυμίζεται, έληξε χωρίς να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Περιλαμβάνεται ακόμη ένα non paper της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνεδρίαση, η οποία συνοδεύεται από δύο παραρτήματα: για τις ιδιωτικοποιήσεις και για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο φάκελος ολοκληρώνεται με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε και τα δύο προσχέδια των ανακοινώσεων από τον κ. Πιερ Μοσκοβισί και τον κ.  Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δείτε το φάκελο εδώ: fakelos

Πηγή:  www.hitandrun.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου