Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Τα πέντε « ΑΝ » που θα εξαφανίσουν πολιτικά Σαμαρά, Θεοδωράκη, Βενιζέλο, Παπανδρέου

Οι τελευταίες εξελίξεις μετά την παρέμβαση Ομπάμα, το ραντεβού Βαρουφάκη – Σαπέν και τις πληροφορίες για τις προθέσεις Γιούνκερ να καταργήσει την τρόικα, φέρνουν στην επιφάνεια πέντε «ΑΝ» τα οποία… εάν «βγουν» τότε θεωρείται δεδομένο ότι οι κ.κ. Α. Σαμαράς, Σ. Θεοδωράκης, Ε.Βενιζέλος και Γ. Παπανδρέου θα κινδυνεύσουν να εξαφανιστούν πολιτικά από το προσκήνιο.

Καταρχάς, να επισημανθεί ότι τα «μηνύματα» από την παρέμβαση, μέσω τουCNN, του Ο. Ομπάμα και από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας και της Γαλλίας, Γ. Βαρουφάκη και Μ. Σαπέν ήταν θετικά ως προς το αίτημα της Ελλάδας, όπως αυτό πλέον τίθεται μέσω της κυβέρνησης με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Με το θέμα του «κουρέματος» να παραμένει από ελληνικής πλευράς στο τραπέζι, ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι και οι ΗΠΑ δείχνουν διατεθειμένοι να αποδεχτούν τρόπους ελάφρυνσης του, αν όχι την άμεση μείωση του, με παράλληλες συνθήκεςανάπτυξης της οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορούν και οι πληροφορίες για απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γουνκέρ να βάλει «τέλος» στην τρόικα.

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός;

Οι εξελίξεις δείχνουν να αδυνατίζουν τα επιχειρήματα των κ.κ. Γ. Παπανδρέου το 2010, Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλου το 2012 και Σ. Θεοδωράκη το 2014, οι οποίοι λίγο πολύ υποστήριζαν –και εξακολουθούν- ότι τα μνημόνια και η πολιτική τηςλιτότητας ήταν και είναι μονόδρομος. Μοιάζει να συντρέχουν 5 «ΑΝ» τα οποία, εάν επιβεβαιωθούν, τότε θα σημάνει ενδεχομένως ο πολιτικός αφανισμός τους. Ποια είναι αυτά; Συνοψίζονται απλοϊκά στα εξής:

Αν η νέα κυβέρνηση επιτύχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ουσιαστικήμείωση του δημόσιου χρέους,
Αν η μείωση αυτή «φανεί» στις τσέπες όσων έγιναν φτωχοί ή έφτασαν στο «κατώφλι» του ορίου της φτώχειας τα τελευταία χρόνια,
Αν δεν υπάρξει νέο μνημόνιο με όρους λιτότητας,
Αν υπάρξει πιο δίκαιη φορολόγηση με το μεγάλο κεφάλαιο να καλείται να αποδώσει αυτά που πραγματικά του αναλογούν και
Αν σταματήσει η αύξηση της ανεργίας και αρχίζει να μειώνεται μέσα από τη δημιουργία πραγματικών και σταθερών θέσεων εργασίας.

Αν αυτά τα «ΑΝ» βγουν, τότε όλα τα επιχειρήματα της ΝΔ, του Ποταμιού (με τον εκπρόσωπο του σε θέματα Υγείας να τάσσεται υπέρ του… επικεφαλής τουEurogroup στην πρόσφατη «κόντρα» με τον κ. Βαρουφάκη και, στη συνέχεια, να παραιτείται από το θόρυβο που ξέσπασε), του ΠΑΣΟΚ και ο ΓιώργοςΠαπανδρέου με το κόμμα του, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν πολιτικά. Πολύ περισσότερο, εάν η νέα κυβέρνηση κάνει πραγματικότητα την αλλαγή τουκρατικού μηχανισμού με στόχο την αναγέννηση του και συγκρουστεί με τηνδιαπλοκή, στη βάση των προεκλογικών δεσμεύσεων.

πηγή: nez.gr, www.ertopen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου