Όλοι εμείς οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, που αυτές τις μέρες περιοδεύουμε σε χώρους δουλειάς, σε πανεπιστήμια, σε μαγαζιά και λαϊκές αγορές, γινόμαστε κοινωνοί μιας πρωτόγνωρης λαϊκής συμμετοχής που μορφοποιεί ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα το οποίο προδιαγράφει μεγάλη εκλογική νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι η ριζοσπαστική Αριστερά θα είναι σε θέση να σχηματίσει, με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την πρώτη αριστερή κυβέρνηση, μετά τον πόλεμο, στη χώρα.
Η συμπαράσταση, αλλά και η κριτική στάση όλου αυτού του κόσμου αποτελεί για τη μελλοντική Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κυβέρνηση της Αριστεράς μεγάλη παρακαταθήκη, τόσο για το κοινοβουλευτικό τους έργο όσο και, κυρίως, για την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας.
Ζητούν διαφορετική στάση, άλλο ήθος στη σχέση τους με τον λαό. Ζητούν την κατάργηση των προνομίων τους, όπως αυτοκίνητα, μεγάλες συντάξεις, βουλευτική ασυλία κ.λπ.
Ζητούν ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους σε μεγάλες ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις, όπου θα ασκείται ο κοινωνικός έλεγχος, θα διατυπώνονται παρατηρήσεις και κρίσεις για την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας, καθώς και νέα αιτήματα για νέα προβλήματα που προκύπτουν.
Οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν συχνή επαφή με τα συνδικάτα στους χώρους των υπουργείων τους, όπου θα ελέγχονται για το διεξαγόμενο κυβερνητικό έργο.
Οι βουλευτές θα πρέπει να επισκέπτονται συχνά τις περιφέρειές τους ώστε να αποκτούν εκ του σύνεγγυς συναίσθηση του λαϊκού αισθήματος και των προβλημάτων της περιοχής.
Στη διακυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιούνται οι άξιοι δημόσιοι λειτουργοί και όχι οι πολυάριθμοι παρατρεχάμενοι σύμβουλοι που αυξάνουν σημαντικά τα κρατικά έξοδα.
Στις ερωτήσεις, αναφορές και επερωτήσεις του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί θα πρέπει να απαντούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με απόλυτη ειλικρίνεια και εγκυρότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ, ως κυβέρνηση, για να δώσει ελπίδα και αξιοπρέπεια στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό, να του εμφυσήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, να του δυναμώσει το ηθικό. Θα είναι εδώ για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα δικαιοσύνης, ασκώντας ποινικές διώξεις σε όσους τον έφεραν ώς εδώ με τις μίζες και τις ατασθαλίες τους. Θα είναι εδώ για να περιορίσει τον φασιστικό κίνδυνο της συμμορίας της Χρυσής Αυγής, να ενσωματώσει στον κοινωνικό ιστό τους μετανάστες και να αποδώσει ιθαγένεια στα παιδιά τους που γεννήθηκαν στη χώρα μας.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αξιοποιήσει τον πνευματικό κόσμο και τον κόσμο του πολιτισμού, έτσι που να συνεισφέρουν στην ανύψωση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου του λαού μας.
Θα σεβασθεί τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, θα αξιοποιήσει την πείρα τους, θα τους εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση για τα τελευταία χρόνια της ζωής τους.
Θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην απογοητεύσει τα όνειρα και την ορμή της νεολαίας, τείνοντας ευήκοον ους στους προβληματισμούς και τα αιτήματά τους.
Όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας προσβλέπουν στη διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναμένουν ήθος, αξιοπρέπεια, σεβασμό στη λαϊκή θέληση και αξιοπιστία. Ας μην τους απογοητεύσουμε.

* Ο Γιάννης Πρωτονοτάριος είναι καθηγητής του ΕΜΠ και υποψήφιος Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: www.avgi.gr