Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Βαγγέλης Διαμαντόπουλος: "Θα συγκρουστώ με τα συμφέροντα"

"Είναι ντροπή τα δεινά στα οποία υπόκειται ο λαός"
 
Συνέντευξη στον ΓΙΩΡΓΟ ΝΟΚΟ

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να ανακουφίσει και να καλύψει τις βασικές ανάγκες του εργαζόμενου λαού και των υπόλοιπων φτωχών λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα να στηρίξει τους παραγωγικούς φορείς της χώρας». Τα παραπάνω τόνισε στη συνέντευξή του στο ένθετο «Κάλπες ’15» της εφημερίδας Παραπολιτικά ο βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος στην ίδια Περιφέρεια με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. Παράλληλα, αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να προσφέρει νέα εργαλεία και κίνητρα σε νέους και παλιούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Επίσης, η δέσμευσή μας για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων και των οφειλών προς το Δημόσιο μπορεί να δώσει σημαντικές ανάσες στις μικρές μονάδες γουνοποιίας, ώστε να παραμείνουν ανοιχτές».

Κύριε Διαμαντόπουλε, έχετε δηλώσει ότι κατεβαίνετε υποψήφιος με στόχο να εφαρμόσετε το ρεαλιστικό και ανθρωποκεντρικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα λίγες, μέρες πριν από τις εκλογές, πιστεύετε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το αντίδοτο στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει ο λαός μας; 

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ουσιαστικά έχει συνδιαμορφωθεί και έχει προκύψει από την ίδια την κοινωνία. Ερχεται για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, τη σφοδρότερη καταστροφή παραγωγικού ιστού και την πιο βίαιη αναδιανομή πλούτου σε βάρος των ασθενέστερων στρωμάτων που έχει γνωρίσει ο τόπος μεταπολεμικά, εξαιτίας της εφαρμογής των μνημονίων. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να ανακουφίσει και να καλύψει τις βασικές ανάγκες του εργαζόμενου λαού και των υπόλοιπων φτωχών λαϊκών στρωμάτων και, ταυτόχρονα, να στηρίξει τους παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Πολλοί είναι αυτοί που σας κατηγορούν για ακατάσχετη παροχολογία. Τι απαντάτε σε όλους αυτούς; 
Εμείς είμαστε εκείνοι που αποφασίζουμε το δίκαιο και το αναγκαίο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Είμαστε αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Οσο για όλους αυτούς που μας κουνούν το δάχτυλο εντός και εκτός της χώρας, τους υπενθυμίζω ότι είμαστε ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης. Ολοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα δεινά στα οποία υπόκειται ο ελληνικός λαός είναι ντροπή για ολόκληρη την Ευρώπη. Οσο για τις δήθεν αναλύσεις περί εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ας αναλογιστούν αυτοί που τις εκπονούν ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε τρίτο κύκλο ύφεσης. Στη φάση αυτή, κανείς δεν πρόκειται να παίξει με τη φωτιά, πολύ περισσότερο να πιέσει την Ελλάδα, που είναι ένας από τους αδύναμους οικονομικούς κρίκους της ευρωζώνης. Αυτό που οφείλουν να συνειδητοποιήσουν οι Βρυξέλλες και οι Γερμανοί είναι ότι αυτή τη στιγμή μόνο με πολιτικές λιτότητας και χωρίς πολιτικές ανάπτυξης πολύ σύντομα όλη η Ευρώπη θα βυθιστεί και πάλι στην κρίση. Να είστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο το απεύχεται πρώτα από όλους η κ. Μέρκελ.

Κατάγεστε από το νομό Καστοριάς, όπου είστε εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πληθυσμός του συγκεκριμένου ακριτικού νομού της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με πρώτο από όλα την ανεργία. Επίσης, τα νοικοκυριά καλούνται να αντιμετωπίσουν σε μόνιμη βάση τις ψυχρότερες θερμοκρασίες της χώρας, μη μπορώντας πλέον να ανταποκριθούν στα βασικά. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείτε ότι δίνουν λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων του νομού σας; 
Η Δυτική Μακεδονία, στην οποία ανήκει και ο νομός Καστοριάς, είναι η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ανεργία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι πολιτικές που θα έρθει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αποτελέσουν βάση για την ανάκαμψη ολόκληρης της περιοχής. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε αυτό που λέμε αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, μέσω της επανεκκίνησης της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας, που σε συνδυασμό με τον τουρισμό που θα συνδέεται με τους ορεινούς όγκους -και όχι μόνο- της περιοχής μπορούν να θέσουν τις βάσεις για τη ραγδαία απορρόφηση των ανέργων και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Επίσης, στον νομό Καστοριάς υπάρχει και η βιοτεχνία της γουνοποιίας, που, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, μπορεί να αποτελέσει βασικό τομέα της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να προσφέρει νέα εργαλεία και κίνητρα σε νέους και παλιούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Επίσης, η δέσμευσή μας για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και των οφειλών προς το Δημόσιο μπορεί να δώσει σημαντικές ανάσες στις μικρές μονάδες γουνοποιίας, ώστε να παραμείνουν ανοιχτές. Στόχος μας να μπουν σύντομα σε λειτουργία αυτοί οι τρεις πυλώνες της τοπικής οικονομίας και να εξασφαλίσουν στους κατοίκους αξιοπρεπή διαβίωση.

Επειδή αναφερθήκαμε στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω… Υπήρξατε ένας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ως μέλος του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγείλατε, μέσω ερωτήσεων και παρεμβάσεων, τα φαινόμενα λαθρεμπορίου καυσίμων. Εγκαλέσατε την κυβέρνηση, που την ίδια ώρα που με τις πολιτικές της πάγωνε τον λαό, χάριζε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Πληρώσατε με κάποιον τρόπο αυτή τη στάση σας; 
Οταν επιδιώκεις να προασπίσεις τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού, είσαι αναγκασμένος να έρθεις σε σύγκρουση με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που λυμαίνονται αυτόν τον τόπο. Ως νέος βουλευτής, υπήρξε μια συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στην οποία συμμετείχα και κατήγγειλα με ονοματεπώνυμα αρχικά και με συγκεκριμένες ερωτήσεις στη συνέχεια υποθέσεις με λαθρεμπόριο καυσίμων που αφορούσαν τον επιχειρηματία Μελισσανίδη. Μετά από αυτό, επιχείρησαν να με λιντσάρουν πολιτικά. Συκοφαντικά δημοσιεύματα, προσωπικές επιθέσεις, ψέματα και λάσπη μπήκαν στην καθημερινότητά μου. Τα ίδια αντιμετώπισα και όταν στάθηκα αλληλέγγυος με τους κατοίκους στις Σκουριές, στον αγώνα που έδιναν εναντίον των εταιρειών του Μπόμπολα, για να σώσουν τον τόπο τους από την περιβαλλοντική καταστροφή. Εμαθα να μη λυγίζω μπροστά στις επιθέσεις και να αντιμετωπίζω τον οχετό. Τις κάθε είδους «μονταζιέρες». Αυτές που λειτουργούν στα σκοτεινά υπόγεια της Συγγρού. Την περιβόητη «ομάδα αλήθειας» του κ. Σαμαρά, αλλά και τις άλλες τις μικρότερες, όπως αυτές που στήνονται ακόμη και στον τόπο μου, στην Καστοριά. Το μόνο που ελπίζω είναι να με τιμήσουν οι συμπολίτες μου ξανά με μία θητεία στην επόμενη Βουλή, που θα είναι ιστορική. Γιατί η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη με ακόμη μεγαλύτερη ένταση απέναντι στα συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτή τη φορά, όμως, θα έχουμε και το μαχαίρι και το καρπούζι. Ωστόσο, το μαχαίρι αυτή τη φορά θα το κρατάει μια κυβέρνηση που θα είναι ταγμένη να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των κινημάτων και του λαού.

Πηγή:  www.kalpes15.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου