Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Τρία σημεία και μια …παραίνεση. Του Στέφανου Λιούζα

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυνατότητες να υπερβεί παλιά πρότυπα! Είναι ίσως παγκόσμια ο πρώτος πολιτικός φορέας που "άκουσε", "αισθάνθηκε" και "τροφοδοτήθηκε" από τα πολύχρωμα και πολυσχιδή κινήματα της Εναλλακτικής Παγκοσμιοποίησης, τα Παγκόσμια Κοινωνικά Φόρουμ, τα τοπικά κινήματα και εξεγέρσεις, τα κινήματα των «πλατειών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτόν τον πλούτο εμπειριών, προτάσεων, καινοτομιών και τον αντίστοιχο στο 1ο Συνέδριο του, φιλοδοξεί δημιουργικά και πρακτικά να τον ενσωματώσει.

Ειναι πολιτικό κόμμα που «αντιλαμβάνεται» τις διαφορές με όρους ποικιλομορφίας και δυνατότητας σύνθεσης.
Τρία σημεία για το (τοπικό) πρόγραμμα, την (τοπική) πολιτική μας κουλτούρα, την (τοπική) Δημοκρατία στο κόμμα και στην κοινωνία και μια …(απλή) παραίνεση!

Α) Η έννοια της Αριστερής - Οικολογικής Οικονομίας της αξίας χρήσης, στην βέλτιστη κλίμακα σε σχέση με το οικοσύστημα, ως απάντηση, στην σημερινή διαρκή ποσοτική οικονομική μεγέθυνση που οδηγεί σε πολιτισμική και περιβαλλοντική κρίση.
Η «Ανεκτή ανάπτυξη» ή «Αποανάπτυξη» (μάλλον ανεπιτυχής ο όρος νομίζω), παράλληλα με την «Τοπικοποίηση» και την «Αλληλέγγυα οικονομία», να διατυπωθούν σε ένα βιοοικονομικό εναλλακτικό πρόγραμμα. Είναι η ψυχή σήμερα για την δική μας Αριστερά και για όλο το πολιτικό μας πρόταγμα, πρόγραμμα και καθημερινή διαχείριση, για βαθιούς μετασχηματισμούς, ικανούς να μας οδηγήσουν πέρα από τα ασφυκτικά όρια του υπάρχοντος καπιταλισμού, σε σοσιαλιστικές διεξόδους.
Η απελευθέρωση της φύσης και του ανθρώπου και η οικολογική αναδιάρθρωση της κοινωνίας έχουν απόλυτη συνάφεια μεταξύ τους και συνάμα, απόλυτη ασυμβατότητα με την οικονομία της αγοράς.
Είναι μια διαδικασία κοινωνικής και πολιτικής αμφισβήτησης των οπλουργών του νεοφιλελευθερισμού και της χρηματιστικής τους δικτατορίας. Βάζει στο προσκήνιο ξανά την κοινωνία και τις ανάγκες της, σε σχέση πάντα με το οικοσύστημα. Ας δούμε λοιπόν έκφραση της και στο Τοπικό Περιφερειακό μας σχέδιο.
Β) Η Πολιτιστική μας αριστερή πολιτική που θα αναδεικνύει τον πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις ως υπέρτατο πνευματικό αγαθό όλων των ανθρώπων και για όλους τους ανθρώπους, υπηρετώντας αυτή την αντίληψη με συγκεκριμένες πολιτικές. Στην πολιτιστική διάσταση της παιδείας, στην ανοιχτή πρόσβαση όλου του κόσμου στα πολιτιστικά αγαθά, στα ανοιχτά μέτωπα εναντίον της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, στην αναμέτρηση με υπερκαταναλωτικά πρότυπα ζωής, στην ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας και του λαϊκού πολιτισμού, στην προστασία της παραδοσιακής κληρονομιάς, αλλά και στον…πολιτικό πολιτισμό ως ανάδειξη και διεκδίκηση των πολιτικών αξιών που συνυφαίνονται με τη δημοκρατία σαν οδηγό για τις αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού. Για ένα σύγχρονο «Αριστερό Κόμμα Σχολείο πολιτισμού», όπως μας φώτιζε ο αιρετικός, αριστερός και κατά πολύ συντοπίτης μας Βασίλης Ραφαηλίδης.
Γ) Η οργανωτική μας συγκρότηση και δράση, μια πολύ βαθιά πολιτική έννοια, εφάμιλλη με το πρόγραμμα και την ιδεολογία, ώστε να αντιστοιχηθεί στις ανάγκες των καθημερινών κοινωνικών αγώνων που διεκδικούν την διεύρυνση του πολιτικού και της δημοκρατικής καθημερινότητας.
Να περάσουμε την ιδεολογική, πολιτική μας αφήγηση για την σημερινή κρίση και την εναλλακτική μας πρόταση διεξόδου σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που καταστρέφονται, στους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους που αντιστρατεύονται τα μνημόνια, τον νεοφιλελευθερισμό την καπιταλιστική λαίλαπα, τον ρατσισμό, τον φασισμό. Πάντα βέβαια θα είναι μια αφήγηση που θα συνδιαμορφώνεται με την κοινωνία.
Να εμπνεύσουμε τους αγώνες και τις αντιστάσεις του κόσμου της εργασίας, του πολιτισμού, της νεολαίας, των κινημάτων και να προσδώσουμε σε αυτές μια θεωρητική συνοχή ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα και μια ταυτότητα συμπληρωματικότητας, υπόβαθρο δημοκρατίας και ελευθερίας που συνάμα θα εμψυχώνει την διαδικασία της δημιουργικότητας και της ικανότητας να συνεργαζόμαστε.
Η προγραμματική μας οικολογικοποίηση, το κόμμα παιδευτήριο πολιτισμού, η κινηματική δράση και η πολυσχιδής πολιτική ενεργοποίηση των Οργανώσεων Μελών ΣΥΡΙΖΑ και της κοινωνίας συνάμα, είναι μια μεγάλη πολιτική πρόσκληση και πρόκληση.
Μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να επεξεργαζόμαστε και να προτείνουμε πρακτικές πολιτικές, για την αναζωογόνηση συλλογικοτήτων και τοπικών κοινωνιών, την ανασυγκρότηση του παραγωγικού τους δυναμικού, στα πλαίσια μιας Αριστερής – Οικολογικής Οικονομίας. Ακομη για το βάθεμα της συμμετοχικής διαδικασίας και της δημοκρατίας, στην καθημερινή λειτουργία των Οργανώσεων Μελών, για την δράση μας στις κοινωνικές πρωτοβουλίες, κινήματα, και φορείς, στην λαϊκή αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη, στην συμβολή μας σε κοινωνικά «γεγονότα», στην «ανάσα» δηλαδή της κοινωνίας.

Παραίνεση: Με την ευκαιρία της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, για την διαμόρφωση του Περιφερειακού προγραμματικού πλαισίου, να προτείνουμε.

Ίσως να φαίνονται απλοϊκές οι θέσεις μας, κοινότοπες, να αφορούν λεπτομέρειες ή γενικά θέματα, ή παλι να θεωρούνται ακραίες, το πιο σημαντικο είναι να διατυπωθούν τώρα.

Έχουμε την ελευθερία των εναλλακτικών λύσεων και δυνατοτήτων ώστε η πορεία μας να είναι εκούσια και συνειδητά δημιουργική.

Είναι ζήτημα κομματικής συμμετοχικής «οικονομίας», αριστερής πολιτικής κουλτούρας και απλής δημοκρατίας!

Λιούζας Στέφανος
(Βασιλειάδα 4/12/2014 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου